FASHION ICON: MIROSLAVA DUMA

    

    Jej prezývkou je ruská módna bábika. Ak ste si doteraz mysleli, že módnemu priemyslu kraľujú skôr americké dokonalé krásky, ste na omyle! Sú to práve Rusky, ktoré ovládli svet a šliapu po krku Anne Wintour či Annde Dello Russo.
     Manželky rozprávkovo bohatých oligarchov, ktoré nemusia robiť nič, len dobre vyzerať. A práve cez ich snahu vyzerať dobre, mať na sebe čo najlepšie a najdrahšie šaty a bezchybnú vizáž sa vypracovali až na módny Olymp. Spolupracujú s rôznymi značkami, organizujú fashion weeky, dokonca majú vlastné nadácie na podporu mladých talentov. Takáto je aj ruská módna ikona s tváričkou mladého dievčatka a veľkou osobnosťou, ktorá mňa osobne veľmi inšpiruje - Miroslava Duma.
    Jej množstvo fanúšikov je až zarážajúce. Možno aj kvôli tomu, že si nepamätám deň, kedy by Mira (ako ju familiárne volajú všetci jej známi) nezavesila na facebook minimálne jeden bezchybný outfit. A ja si vždy v duchu poďakujem, že sedím inak by som určite odpadla! Jej módne kreácie sú priam až neuveriteľné. Dokáže skombinovať neskombinovateľné - tradičnú ruskú vyšívanú šatku na hlavu s haute couture kabátom od Diora, o päť čísel väčšie šaty s o desať čísel väčšími zvonovými nohavicami, či bodkovanú blúzku s leopardími nohavicami a zebrovanými čižmami nad kolená. A vždy vyzerá bezchybne! Možno aj preto, že nikdy neskĺzla do gýčovitosti a vždy boli jej kreácie nositeľné.
    Mira je súčasťou tzv.Ruskej mafie. Nie je to ale nič nelegálne, len päť žien, ktorých vplyv na módu je až zarážajúci. Mám v pláne Vám ich predstaviť všetky, no Mira je moja srdcovka :)
     Je mi sympatická aj preto, že sa nielen vie pekne obliecť, to vie predsa veľa žien. Ona však popri venovaniu sa móde a povinným akciám jej otca senátora stihla aj vyštudovať medzinárodné právo v Moskve, kde študovalo množstvo prezidentov. Povolaniu tohto zamerania sa však nikdy nezhostila, no vždy som mala pocit, že aj v móde bola stále tak trochu politologičkou alebo lobistkou. 
     Namiesto vlnitej veľkej hrivy á la Beyoncé má len malý krátky chvostík, jej váha sotva presahuje 50 kíl a vzrastom pripomína skôr mravčeka, no svojím intelektom, charizmou a Vkusom s veľkým V si vydobyla v módnom priemysle veľké miesto. Iste o nej budeme ešte veľa počuť :)
     Inšpirujte sa aj Vy, no vedzte, že toto je len zlomok zo zlomku zlomku jej fotiek :D